default_mobilelogo

Wat is orthesiologie?

Orthesiologie is de techniek waarbij tijdelijk of blijvend de tenen of aangrenzende voetgedeelten worden ontlast bij verhoogde druk of een afwijkende teenstand. Het op maat gemaakte hulpmiddel, de zgn. orthese, wordt van een kneedbaar siliconen materiaal gemaakt.

Wanneer wordt orthesiologie toegepast?

Een orthese kan worden gemaakt om drukplekken te ontlasten (protectief), vooral aan en tussen de tenen of om een verkeerde teenstand te reguleren (correctief).

Een orthese kan worden toegepast bij:

  • Een weke likdoorn tussen de tenen.
  • Drukontlasting bij een hamer- of klauwteen.
  • Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
  • Bescherming van de knok bij de grote teen.
  • Morton neuralgie (is een zenuw beklemming tussen het 3e en 4e middenvoetsbeen.
  • Hallux Valgus (is een vaak pijnlijk scheef staan van de grote teen richting de kleine teen).

NB! Bij een risicovoet maakt de medisch voetzorgverlener vaak geen corrigerende/correctieve orthese. Er zijn dan te veel belastende risico’s voor het toepassen van deze techniek. Er kunnen bijvoorbeeld wondjes, ontstekingen of huidirritaties ontstaan. 

Wat is het doel van de orthesiologie/orthesetechniek?

Het doel van het dragen van een of meerdere ortheses is: pijnklachten te verminderen en bestaande teenklachten licht te corrigeren.

Welke soorten ortheses zijn er?

Voor drukontlasting en bescherming wordt een protectieve orthese gemaakt van een zacht siliconen materiaal, terwijl er voor het corrigeren van een teenstand /correctieve orthese, een hardere soort siliconen wordt gebruikt. Afhankelijk van de voet- en teenklachten kunnen er verschillende modellen ortheses vervaardigd worden.

        

Hoe vaak moet er een orthese gemaakt worden

Een orthese kan lang meegaan; als deze goed wordt gebruikt en onderhouden. Een levensduur van minimaal 3 maanden is normaal.

Worden ortheses vergoed door uw verzekeraar?

Nee, ortheses worden meestal niet vergoed door uw verzekeraar. Soms is vergoeding mogelijk uit uw aanvullende verzekering /AV. Kijkt u hiervoor uw polis na.